Tai Chi Chuan

Wat is Tai Chi

Tai Chi Chuan is een oude Chinese Taoïstische bewegingskunst en valt onder de zachte stijlen van oosterse vechtsporten. De nadruk ligt niet op spierkracht, agressie en overwinnen, maar op ontspanning, sensitiviteit, meegaandheid en harmonie.

 

In de laatste eeuwen heeft Tai Chi Chuan zich in China ontwikkeld tot vijf hoofdstijlen;  Chen-, Yang-, W'u-, Sun- en Wu-stijl. Binnen deze stijlen ontstonden verschillende "vormen", zoals de langzame korte- en lange vormen, de snelle vormen, partnervormen, en vormen met wapens.


Tai chi en gezondheid

Tegenwoordig wordt Tai Chi Chuan vooral beoefend ten behoeve van de gezondheid, zo ook bij ons. De leraren van De Ruimte hebben zich de afgelopen decennia gespecialiseerd in de Yang-Stijl, maar geven lessen in alle bovengenoemde vormen.

 

In de eerste fase leer je op een rustige manier te bewegen en met name hoe je een beweging af kunt maken, hierdoor verbetert je lichaamshouding. De vloeiende bewegingen die je maakt voelen comfortabel aan en bevorderen je uithoudingsvermogen op eenvoudige wijze.

  

In de volgende fase creëer je bewustzijn en ontwikkel je innerlijke rust. Dit voorkomt verkramping. Je ademhaling verloopt natuurlijk, je krijgt een  betere doorbloeding en je gewrichten worden soepeler. Eenmaal in balans voel je jezelf prettiger en voel je niet alleen jezelf maar ook anderen beter aan.


Valpreventie

Naast de traditionele lessen hebben wij ook een speciaal programma dat de nadruk legt op valpreventie. Deze lessen geven we vaak in de vorm van workshops, ook is het mogelijk om privélessen te volgen.